Tags

Duurzaamheid Energietransitie Gebiedsprocessen Netcongestie Onafhankelijk advies Participatie Verduurzamen Provincie Overijssel

Introductie

Door de stijgende vraag naar elektriciteit, raakt het elektriciteitsnet steeds verder overbelast. Hierdoor is het voor grootverbruikers niet meer mogelijk om extra contractvermogen te krijgen bij de netbeheerder. Deze beperking kan groei, ontwikkeling en verduurzaming remmen van bestaande en nieuwe bedrijven remmen. Op ’t Lochter krijgen ondernemers steeds vaker te maken met de gevolgen van netcongestie.

 

In een Smart Energy Hub wordt samen gewerkt aan slimme energieoplossingen. Dit kan tussen twee of meer bedrijven zijn die samenwerken om de gevolgen van netcongestie te beperken. Het doel is om opwek, opslag en verbruik lokaal op elkaar af te stemmen zodat de druk op het elektriciteitsnet wordt verlaagd. Bedrijven met zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld rechtstreeks elektriciteit leveren aan buren, in plaats van dat het wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en door het land wordt getransporteerd.


Doelstelling sticky-icon

Ondernemerscollectief ’t Lochter en de ondernemers op het terrein wilden inzicht in de huidige energieverbruiken en de mogelijkheden tot samenwerking. Dit haalbaarheidsonderzoek vormt de basis voor mogelijke samenwerking tussen de bedrijven.

Uitwerking sticky-icon

In april 2024 is gestart met het haalbaarheidsonderzoek waarbij ruim tien bedrijven zijn bezocht om alle gegevens op te halen. Rond de zomer van 2024 is besloten deze kopgroep uit te breiden en meer bedrijven te betrekken bij het onderzoek. Zo krijgen we een zo’n compleet mogelijk beeld van het verbruiksprofiel van het terrein.

 

De deelnemers aan het onderzoek zijn de bedrijven met de grootste aansluitingen en het hoogste elektriciteitsverbruik op ’t Lochter. Tijdens de gesprekken met deze 19 bedrijven is data verzameld over hun verbruik, fysieke aansluiting, contractwaarden en toekomstplannen. Ook zijn bedrijven tijdens de gesprekken geholpen met lopende vragen die zij mogelijk hebben rondom verduurzaming.

 

In het haalbaarheidsonderzoek is gekeken naar de mogelijkheden van slimme energieoplossingen waarbij bedrijven samenwerken; vaak een Smart Energy Hub genoemd. Hierbij hebben we de mogelijkheden van een groepstransport overeenkomst (GTO), directe lijnen en cable pooling onderzocht.

“Met veel plezier help ik overheden en ondernemerscollectieven met hun ambities om te verduurzamen in de breedste zin van het woord. Zo draag ik bij aan de ontwikkeling van bedrijventerreinen en help ik ondernemers met hun uitdagingen rondom het toekomstbestendig maken van hun bedrijven. Met de vele ontwikkelingen is er altijd genoeg te doen!”

Heleen Pieloor, bind

Resultaat sticky-icon

Het resultaat is een haalbaarheidsonderzoek waarin de mogelijkheden van slimme energieoplossingen zijn uitgewerkt. Zo zijn er berekeningen gemaakt om de bandbreedte voor een GTO te bepalen, zijn bedrijven aan elkaar gekoppeld voor gezamenlijke laadfaciliteiten en zijn mogelijke directe lijnen om grote bedrijven direct van meer elektriciteit te voorzien beschreven.

 

Na oplevering van het haalbaarheidsonderzoek hebben we vanuit het Ondernemerscollectief ’t Lochter de opdracht gekregen om de diverse mogelijkheden verder te onderzoeken en uit te werken. Vanaf maart 2025 zijn we begonnen met het verder uitwerken van de samenwerkingen. Hierbij ontzorgen we de ondernemers zoveel mogelijk gedurende het proces naar samenwerking.

logo
Vorige
Volgende

Meer weten over deze case?

Op dit moment zijn we niet direct bereikbaar. Laat een terugbelverzoek achter voor onze collega. We nemen zo snel mogelijk contact met je op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Of, mail ons op info@bindddd.nl

Meer weten over de case?

We praten je graag bij over (technische) inhoud. Of heb je een dergelijke uitdaging en wil je graag onze samenwerkingsmogelijkheden verkennen? We maken graag kennis!

Call to action