Geplaatst op:
Laatst bijgewerkt op:
Cable pooling: wat kan het voor jou betekenen?
Onlangs heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend gemaakt om, vooruitlopend op de nieuwe Energiewet, de opties voor cable pooling te verruimen. Een mooie kans en volgens ons een heel goed initiatief. Dit maakt het namelijk mogelijk voor meerdere partijen om één aansluiting te delen. Dit zorgt er mogelijk voor dat je sneller aan het energienet kan worden aangesloten en niet altijd hoeft te wachten op een eigen aansluiting. Omdat cable pooling zorgt voor minder druk op het energienet, kan het helpen bij netcongestie.
Cable pooling ‘oude stijl’
Eerder werd cable pooling vooral ingezet om de combinatie tussen een zonnepark en een windpark mogelijk te maken via één aansluiting. Hiervoor geldt ‘grofweg’ de 80-20 regel. Als het hard waait, schijnt de zon minder of niet en als het amper waait, schijnt de zon harder. Concreet was er dus slechts één grotere aansluiting nodig om twee initiatieven aan het net te koppelen. Dat scheelt kabels en een aansluiting, en dus weer een extra investering. Op de ‘piekmomenten’, waarbij zon en wind beide veel opwekken, is de stroomprijs veelal minimaal. Dit zorgt potentieel voor de grootste netbelasting. Cable pooling ‘oude stijl’ was dus gunstig voor de netbelasting en gunstig voor de portemonnee.
En ‘nieuwe stijl’
In de nieuwe situatie van cable pooling kunnen meerdere partijen (entiteiten), maximaal 4, worden gekoppeld aan dezelfde aansluiting, een verdubbeling. Deze partijen kunnen ook batterijen/accu’s of verbruikers zijn. Eigenlijk creëer je dan een Gesloten Distributie Systeem (GDS). Het grote verschil zit hem in de omvang en in de complexiteit. Eigenlijk is cable pooling een ‘GDS-light’ versie.
We zien vaak dat er in de buurt van bedrijventerreinen zonneparken zijn gevestigd. Op dit moment is het vaak zo dat het zonnepark aan het net levert en een bedrijf van het net afneemt. Op basis van concrete situaties op diverse bedrijventerreinen zien we dat een zonnepark prima ‘achter de meter’ kan worden geplaatst van de verbruiker. Dat kan via een directe lijn, maar ook met cable pooling, zodat er eventueel een 3e partij aangesloten kan worden. Dat kan een verbruiker zijn die nu geen aansluiting krijgt of een batterij. Dit zorgt voor minder belasting van het net.
Rondom bedrijventerreinen is veel potentie is om met een directe lijn, cable pooling of een GDS meer energie van hetzelfde net en dezelfde infrastructuur te halen zonder extra contractvermogen. Door samen te werken met andere bedrijven en partijen ontstaat er meer gelijktijdigheid van gebruik en opwekking. Wanneer mensen zich bewust worden van de flexibele mogelijkheden van energieverbruik en -opwekking, en van het delen van kosten en baten, ontstaat er een domino-effect. Soms wordt het bijna een sport om het optimale te bereiken. Goed voorbeeld doet goed volgen!
De voorwaarden
Momenteel zitten er nog wel eisen aan het gebruik van cable pooling. De omvang van de aansluiting is vooralsnog vastgesteld op minimaal 2MVA. Dat sluit veel aansluitingen op het MS-D netwerk uit. Juist in deze groep zien we relatief veel partijen die hierin geïnteresseerd zouden zijn.
Wat kan cable pooling voor jou betekenen?
Denk je dat cable pooling interessant kan zijn/worden voor jou? Ons advies is om eerst naar elkaar uit te spreken wat de ‘winst’ moet zijn. Hopelijk is dan niet het antwoord: ‘geldelijke winst’, maar ook samenwerking, verduurzaming en optimalisatie. Het is belangrijk om eerst op grote lijnen de energiestromen in kaart te brengen (als ze er al zijn) of een inschatting te maken. Richt in het begin de aandacht op hoofdlijnen en nog niet op alle details. Kijk vooral wat er wél kan. Ga vervolgens, ook met juridische ondersteuning, kijken naar het pad tot realisatie. Denk daarbij aan de regels en voorwaarden, maar ook aan het inrichten van de organisatievorm. Dus wat worden de verhoudingen tussen de ‘partijen’ die samen gaan werken? En welke afspraken komen daarbij kijken?
Bij bind werken we voor zowel overheden, parkmanagementorganisaties als individuele bedrijven op veel bedrijventerreinen in Noord- en Oost-Nederland. We zien de interesse in ‘gezamenlijke’ oplossingen steeds meer toenemen en het positieve effect hiervan. Of het nu gaat om de directe lijn, cable pooling, GDS of een GTO (Groepstransportovereenkomst), we hebben ervaring met al deze oplossingen en kijken graag mee naar wat er mogelijk is voor jou!
Meer weten over stages en functies bij bind?
Stuur een e-mail naar info@binddd.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Of, mail ons op info@bindddd.nl
Benieuwd naar wat cable pooling voor jou kan betekenen?
Neem contact op met Jeroen. Hij praat je graag bij over de mogelijkheden.