Tags

Artikel

Geplaatst op:

Laatst bijgewerkt op:

Wat is netcongestie?

De energietransitie is in volle gang en daar zijn we erg blij mee. Echter, de toenemende elektrificatie, het zelf opwekken van energie en de teruglevering daarvan leiden tot een overbelast elektriciteitsnet. Deze netcongestie zal de komende jaren blijven bestaan en problemen veroorzaken. Met welke oplossingen zorg je ervoor dat jouw bedrijf in zijn energiebehoefte kan blijven voorzien, nu en in de toekomst?

 

Netcongestie kan vervelende gevolgen met zich meebrengen. Het kan voorkomen dat je bedrijf niet voldoende stroom kan afnemen, jouw bedrijf hierdoor niet kan uitbreiden, of dat je de opgewekte energie niet kunt terugleveren. In sommige gebieden is zelfs geen nieuwe aansluiting meer mogelijk. Bovendien zijn energietarieven onvoorspelbaar en nemen de duurzaamheidseisen toe.

 

Het is belangrijk om netcongestie serieus te nemen, omdat het de groei en verduurzaming van jouw bedrijf kan beïnvloeden. Door proactief te handelen en gebruik te maken van innovatieve oplossingen, kun je de impact van netcongestie minimaliseren en zorgen voor een betrouwbare en duurzame energievoorziening.

 

Bij bind zijn we dagelijks bezig met het ondersteunen van gemeenten, bedrijventerreinen en individuele ondernemers bij het vinden van oplossingen voor netcongestie problematiek. Zo zijn er verschillende oplossingen mogelijk, waar wij ondersteuning bij bieden. In dit artikel lichten wij (enkele) van deze oplossingen toe.

Oplossingen voor netcongestie

  • Individuele slimme energieoplossingen

Door meer inzicht te verkrijgen in wat er ‘achter de meter’ gebeurt, kun je invloed uitoefenen op je eigen energieprofiel. Met technieken zoals peak shaving en load shifting kunnen we het energieverbruik beter spreiden en piekbelastingen vermijden. Dit zorgt ervoor dat je binnen je huidige gecontracteerde vermogen  blijft, waardoor je niet zonder elektriciteit komt te zitten.

 

Door gebruik te maken van load balancing en smart charging kunnen we ervoor zorgen dat machines, installaties en zelfs laadpalen niet gelijktijdig maximale stroom afnemen. Dit voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnet en optimaliseert het energieverbruik.

 

Een batterijsysteem kan ook een rol krijgen in het spreiden van vermogen. Hiermee kun je zowel ingekochte als zelf opgewekte energie opslaan en deze gebruiken tijdens piekmomenten. Dit garandeert de continuïteit van je werkzaamheden en helpt je om efficiënt om te gaan met je energiebronnen.

 

  • Collectieve oplossing: Smart Energy Hub

Een mogelijke oplossing voor netcongestie zijn Smart Energy Hubs (SEH), een relatief nieuw begrip. Samen met andere bedrijven in de buurt kun je mogelijk een SEH opzetten. Een collectieve oplossing, waarmee je samen zorgt voor opwekking, en distributie van energie. Hierin ligt een sterke focus op de uitvoering van de energietransitie. Met maatregelen die werken en praktische problemen, zoals netcongestie kunnen oplossen.

 

Smart Energy Hubs maken optimaal gebruik van lokale duurzame energie, gelijktijdigheid, flexibiliteit en zorgen voor slimme regie over de opwek, de opslag en het verbruik. Door lokale samenwerking wordt de opwekking direct verbonden met het gebruik. Deze lokale uitwisseling, zowel administratief als fysiek, voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnet. Daarnaast legt een decentrale oplossing de basis voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening voor bedrijven, vervoer en de gebouwde omgeving – zonder dat daarvoor extra netaansluitingen of verzwaringen van het net nodig hoeft te zijn. De ideale locatie voor een Smart Energy hub is daar waar grootschalige energievraag en -aanbod samen komen, zoals een bedrijventerrein of een cluster van bedrijven(terreinen).

 

Smart energy hub

 

Onze ervaringen

Momenteel zijn wij bezig met haalbaarheidsonderzoeken naar Smart Energy Hubs op de Marssteden in Enschede, de Elsmoat en de Vonder in Wierden en Enter, de Laarberg in Groenlo, ’t Lochter in Nijverdal, De Wieken in Hoogeveen, De Zegge in Raalte en Winschoterdiep en Stettinweg in Zuidoost Groningen. Op korte termijn beginnen we aan nog een aantal Smart Energy Hub projecten.

 

Binnen deze projecten zitten we momenteel in verschillende fasen. Voor enkele projecten hiervan hebben we het haalbaarheidsonderzoek afgerond en gaan we een stap verder. Op dit moment lopen hier de gesprekken met de regionale netbeheerders om te komen tot uitvoerbare oplossingen. Binnen deze projecten merken we dat er vooral veel te halen valt voor de bedrijven op individueel niveau (zoals hierboven genoemd bij ‘individuele slimme energieoplossingen’), of in kleinere deelprojecten. Deze individuele projecten kunnen een goede toevoeging zijn aan een groepsoplossing, doordat zo nog meer ruimte ontstaat voor andere bedrijven. Deze individuele projecten kunnen veelal ook sneller worden uitgevoerd en daarmee als voorbeeld dienen.

 

Daarnaast voeren we ook direct haalbaarheidsonderzoeken uit in opdracht van individuele bedrijven, zoals Siers Groep uit Oldenzaal en Niverplast uit Nijverdal. Voor deze bedrijven zoeken we op kleinere schaal naar slimme energieoplossingen. Door snel te schakelen en concrete, bondige rapporten op te leveren, kunnen bedrijven snel aan de slag met de uitvoering. Op basis van deze rapporten maken bedrijven goed onderbouwde keuzes voor de toekomst.

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je binnen jouw bedrijf, bedrijventerrein of gemeente te maken met uitdagingen op het gebied van netcongestie? Dan helpen we je graag verder. Neem contact met ons op, zodat we samen stappen kunnen zetten om jouw omgeving een stukje duurzamer en toekomstbestendiger te maken.

Meer weten over stages en functies bij bind?

Stuur een e-mail naar info@binddd.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Of, mail ons op info@bindddd.nl

Heb je binnen jouw bedrijf, bedrijventerrein of gemeente te maken met uitdagingen op het gebied van netcongestie?

Neem contact op met Willem. Hij praat je graag bij over wat wij voor jou kunnen betekenen.

Call to action