Tags

Duurzaamheid Energietransitie Onafhankelijk advies Provincie Groningen

Introductie

De elektriciteitsnetten zitten op steeds meer plekken vol, waardoor er, voor grootverbruikers, geen capaciteit meer is om nieuwe aansluitingen in gebruik te nemen. Dit wordt ook wel netcongestie genoemd. Bestaande bedrijven kunnen hierdoor niet uitbreiden of verduurzamen en nieuwe bedrijven kunnen geen (grootverbruikers-)aansluiting krijgen op het net. Ook in Noord-Nederland speelt dit probleem op steeds meer plekken een grote rol.

 

Smart Energy Hubs maken optimaal gebruik van lokale duurzame energie, gelijktijdigheid, flexibiliteit en zorgen voor slimme regie over de opwek, de opslag en het verbruik. Door lokale samenwerking wordt de opwekking direct verbonden met het gebruik. Zo zijn er bedrijven met grote koelingen of machines die altijd aanstaan, bakkerijen die vooral ’s nachts stroom verbruiken en bedrijven waar alleen overdag apparatuur aanstaat. Ook hebben sommige bedrijven zonnepanelen op het dak liggen, terwijl een ander bedrijf een dak heeft wat ongeschikt is voor zonnepanelen. Deze lokale uitwisseling, zowel administratief als fysiek, voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnet. Daarnaast legt een decentrale oplossing de basis voor een duurzame energievoorziening voor bedrijven, vervoer en de gebouwde omgeving – zonder dat daarvoor extra netaansluitingen of verzwaringen van het net nodig zijn. De ideale locatie voor een Smart Energy hub is daar waar grootschalige energievraag en -aanbod samen komen, zoals een bedrijventerrein of een cluster van bedrijven(terreinen).


Doelstelling sticky-icon

Ondernemers op bedrijventerrein Zuidoost in Groningen wilden inzicht in de mogelijkheden voor samenwerking om zo de gevolgen van netcongestie te voorkomen of verminderen. In opdracht van de Bedrijvenvereniging Zuidoost hebben wij een drietal haalbaarheidsonderzoeken naar slimme energieoplossingen (Smart Energy Hubs) uitgevoerd. Deze haalbaarheidsonderzoeken vormen de basis voor mogelijke samenwerking tussen de bedrijven.

Uitwerking sticky-icon

Begin 2024 startte de samenwerking met een haalbaarheidsonderzoek voor een klein groepje bedrijven met veel afname en veel opwek van elektriciteit. Na afronding van dit onderzoek ontstonden meer uitdagingen op het bedrijventerrein en zijn, vanwege de omvang het bedrijventerrein, nog twee haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd. Deze haalbaarheidsonderzoeken focusten zich op specifieke gebieden die in afstemming met de bedrijvenvereniging, de gemeente Groningen en Enexis zijn uitgekozen. Dit zijn de gebieden in de omgeving van de Stettinweg en het Winschoterdiep.

 

De haalbaarheidsonderzoeken zijn tot stand gekomen door het analyseren van de gegevens van de grootste verbruikers en/of opwekkers op Groningen Zuidoost, zowel in de huidige situatie als de nabije toekomst. Tijdens de gesprekken met deze bedrijven verzamelden we data over de bedrijven zoals hun verbruiksdata, fysieke aansluiting, contractwaarden en toekomstplannen. Tevens kregen ondernemers de mogelijkheid om vragen te stellen over andere duurzaamheidsonderwerpen waar zij mogelijk hulp bij kunnen gebruiken, zoals zonnepanelen, energiecontracten, laadpalen en accu’s. Zo werd er niet enkel informatie opgehaald, maar kwamen we ook wat brengen en werden bedrijven op weg geholpen.

 

In de haalbaarheidsonderzoeken is gekeken naar de mogelijkheden van slimme energieoplossingen waarbij bedrijven samenwerken; vaak een Smart Energy Hub genoemd. Hierbij hebben we de mogelijkheden van een groepstransport overeenkomst (GTO), directe lijnen, cable pooling en een gesloten distributiesysteem (GDS) onderzocht.

Resultaat sticky-icon

Het resultaat is drie haalbaarheidsonderzoeken, waarvan twee naar verwachting een vervolg krijgen. In de omgeving van de Stettinweg wordt de samenwerking met drie bedrijven verder verkend. Hier hopen we bedrijven met een tekort aan elektriciteit te koppelen aan een bedrijf met veel onbenut vermogen.

 

In de omgeving van het Winschoterdiep zijn niet alleen kansen ontdekt voor samenwerking op het gebied van elektriciteit, maar ook op het gebied van biogas en (rest)warmte. Hierin worden ook de productie van waterstof, het plaatsen van accu’s en het realiseren van een openbaar laadplein meegenomen in het ‘Energielandschap Groningen Zuidoost’. De uitwerking van dit energielandschap wordt verder onderzocht in samenwerking met de bedrijvenvereniging, de gemeente Groningen en de betrokken bedrijven.

logo
Vorige
Volgende

Met veel plezier help ik overheden met hun ambities om te verduurzamen in de breedste zin van het woord. Zo draag ik bij aan de ontwikkeling van bedrijventerreinen en help ik ondernemers met hun uitdagingen rondom het toekomstbestendig maken van hun bedrijven. Met de vele ontwikkelingen is er altijd genoeg te doen!

Heleen Pieloor, adviseur bij bind

Meer weten over deze case?

Op dit moment zijn we niet direct bereikbaar. Laat een terugbelverzoek achter voor onze collega Willem. We nemen zo snel mogelijk contact met je op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Of, mail ons op info@bindddd.nl

Meer weten over de case?

We praten je graag bij over (technische) inhoud. Of heb je een dergelijke uitdaging en wil je graag onze samenwerkingsmogelijkheden verkennen? We maken graag kennis!

Call to action