Tags

Blog

Geplaatst op:

Laatst bijgewerkt op:

Uitdagingen in de ondergrondse infrastructuur

De energietransitie is boven de grond goed zichtbaar met zonnepanelen, laadpalen en windmolens. De impact van de energietransitie onder de grond is minder zichtbaar, maar welke strijd speelt zich daar af? Gemeenten, netbeheerders en aannemers worstelen met een overvol netwerk van kabels en leidingen. De druk op de ondergrondse infrastructuur neemt toe, terwijl de ruimte schaars is.

 

Als beleidsadviseur, projectleider of vergunningverlener bij een gemeente weet je hoe ingewikkeld dit speelveld is. Hoe zorg je dat je overzicht houdt, processen soepel laat verlopen en tegelijkertijd inspeelt op de groeiende vraag naar energie-infrastructuur?

“De ondergrondse infrastructuur is misschien onzichtbaar, maar de impact van onvoldoende afstemming is dat zeker niet. Door gemeenten te helpen met inzicht, regie en samenwerking, maken we de energietransitie ook onder de grond haalbaar. Het begint bij slimme processen en gezamenlijke verantwoordelijkheid.”

Sander Brouwer, bind

Kabels en leidingen: de onzichtbare slagaders van onze samenleving

Stroomstoringen, zoals recent in Noord-Holland, zijn steeds vaker het gevolg van overbelasting of verouderde infrastructuur. Netbeheerders geven zelf aan: “we raken achterop.” Niet door onwil, maar door gebrek aan ruimte, personeel en onderlinge afstemming. Netcongestie is het zichtbare topje van de ijsberg.

 

Maar wat als we deze uitdagingen kunnen aanpakken door slimmer om te gaan met de aanleg en het verleggen van kabels en leidingen? En door beter inzicht te hebben in de lopende en nieuwe onderhouds- en aanlegprojecten van een gemeente en de beschikbare capaciteit bij de nutsbedrijven? Daar zijn we bij bind al mee begonnen!

 

 

Optimaliseren van processen

Bij bind geloven we dat gemeenten, als beheerder van de openbare bovengrondse én ondergrondse ruimte, een sleutelrol spelen in het verbeteren van deze situatie. Met slimme processen, betere regie en actuele stuurinformatie help je als gemeente mee aan een betrouwbare, toekomstbestendige infrastructuur.

 

Een voorbeeld: in samenwerking met gemeente Enschede ontwikkelden we een procesaanpak voor kabels en leidingen. Deze aanpak leidde tot:

  • Soepele processen binnen de gemeente;
  • Betere afstemming met netbeheerders;
  • Beter inzicht tijdens de vergunningverlening, waardoor er minder faalkosten zijn voor de uitvoering (aannemer) en de beheerder van openbare ruimte (gemeente);
  • Duidelijkere rolverdeling tussen gemeente, netbeheerders en aannemers.

Door werkprocessen te standaardiseren, voorkom je misverstanden en vertraging, en creëer je ruimte voor duurzame groei.

Van ad hoc naar regie

Ook bovengronds komt de energietransitie steeds vaker in de knel. Denk aan het grote aantal transformatorhuisjes dat geplaatst moet worden. Dat leidde in de gemeente Enschede tot vragen: hoe zorgen we dat we wél kunnen meewerken aan de energietransitie, zonder concessies te doen aan ruimtelijke kwaliteit?

 

Samen met de gemeente ontwikkelden we een toetsingskader voor het werkproces rondom bovengrondse netwerkvoorzieningen. Het resultaat: meer grip, hogere ruimtelijke kwaliteit van de openbare ruimte, duidelijkheid voor netbeheerders en snellere besluitvorming binnen de gemeentelijke organisatie.

Wat kan dit voor jouw gemeente betekenen?

Optimalisatie begint bij inzicht. Waar liggen je knelpunten? Welke kabels of leidingen zijn aan vervanging toe? Waar botsen gemeentelijke plannen met infrastructuurprojecten van nutsbedrijven? Door stuurinformatie centraal te stellen, kun je als gemeente regie voeren op je ondergrond.

 

Als gemeente wil je bijdragen aan duurzame oplossingen, zonder je openbare ruimte uit het oog te verliezen. Daar helpen we bij bind graag bij. Of het nu gaat om het inrichten van een gestroomlijnd werkproces, het opstellen van een toetsingskader of het verkrijgen en toepassen van stuurinformatie. Niet abstract of theoretisch, maar toepasbaar in jouw processen en beleid.

 

Ben jij verantwoordelijk voor kabels en leidingen binnen je gemeente? Wil je werk maken van een toekomstbestendige ondergrond? Dan ondersteunen we je graag met heldere processen, concrete stuurinformatie en praktische samenwerking.

Ben jij verantwoordelijk voor kabels en leidingen binnen je gemeente en wil je werk maken van een toekomstbestendige ondergrond?

Stuur een e-mail naar info@binddd.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Of, mail ons op info@bindddd.nl

Ben jij verantwoordelijk voor kabels en leidingen binnen je gemeente en wil je werk maken van een toekomstbestendige ondergrond?

Neem contact op met Sander! Wij kijken graag met je mee.

Call to action