Opdrachtgever
Introductie
Overal zien we dat de vraag naar meer beschikbare transportcapaciteit voor energie groeit. En hierdoor ook de behoefte aan meer kabels en leidingen, ofwel ondergrondse infra. Dit heeft impact op de openbare ruimte, want het aantal bovengrondse netwerkvoorzieningen neemt ook toe. Het gaat hierbij om zowel transformatorstations (transformatiehuisjes) als andere installaties. Hoewel deze voorzieningen essentieel zijn, hebben ze ook een impact op de ruimtelijke kwaliteit en de leefbaarheid van de stad. Hoe ga je hiermee om?
Om een goede balans te vinden tussen functionaliteit en een aantrekkelijke, veilige openbare ruimte heeft bind voor de gemeente een toetsingskader en werkproces voor de bovengrondse netwerkvoorzieningen opgesteld. Dit kader biedt heldere richtlijnen voor de plaatsing vormgeving en inpassing van deze voorzieningen, zodat ze op een zorgvuldige én esthetisch verantwoorde manier worden geïntegreerd in de omgeving.
Doelstelling
Naast dat bind voor de gemeente een procesaanpak kabels en leidingen heeft opgesteld en geïmplementeerd, is bind ook aan de slag gegaan met een Toetsingskader en werkproces Bovengrondse netwerkvoorzieningen. Met dit project zorgen we voor een duidelijke en efficiënte werkwijze, waarbij samenwerking met netbeheerder, inwoners, verschillende teams binnen de gemeente Enschede en andere belanghebbenden centraal staat. Het toetsingskader legt per leefgebied, zoals beschreven in het Omgevingsplan van de gemeente, criteria vast waaraan de locatie van bovengrondse netwerkvoorzieningen moet voldoen. Het toetsingskader is ook geïntegreerd in de bestaande organisatie van toetsing en vergunningverlening. Dit heeft als doel een snellere en betere realisatie van de plaatsing van de bovengrondse objecten.
Uitwerking
We zijn gestart met een analyse van de huidige situatie: welke voorzieningen zijn aanwezig, waar ontstaan knelpunten en hoe verloopt de samenwerking tussen de betrokken partijen? Vervolgens heeft bind in samenspraak met de gemeente, netbeheerder en andere stakeholders de belangrijkste uitgangspunten vastgesteld. Door middel van werksessies en interviews zijn wensen en knelpunten in beeld gebracht, wat leidde tot een integraal kader met duidelijke richtlijnen voor plaatsing én vormgeving. Hierbij keken we naar wat wel en niet gewenst is, wat mogelijk is en hoe de kwaliteit van de openbare ruimte behouden wordt, ook in de beheerfase.
“Door een helder toetsingskader en betere samenwerking zorgen we voor een mooie, leefbare stad én spelen we in op de groeiende energiebehoefte. Met dit resultaat hebben we weer een bijdrage geleverd aan de energietransitie!”
Harald Zegeren, bind
Resultaat
Dit toetsingskader is opgenomen in de bestaande processen van de organisatie, wat heeft geleid tot een snellere en beter vergunningverlening. En hiermee dus tot een verbeterde toekomstbestendige fysieke leefomgeving in de gemeente Enschede.
Meer weten over deze case?
Op dit moment zijn we niet direct bereikbaar. Laat een terugbelverzoek achter voor onze collega. We nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Of, mail ons op info@bindddd.nl
Meer weten over de case?
We praten je graag bij over (technische) inhoud. Of heb je een dergelijke uitdaging en wil je graag onze samenwerkingsmogelijkheden verkennen? We maken graag kennis!