Geplaatst op:
Laatst bijgewerkt op:
Toekomstbestendige bedrijventerreinen: praktische oplossingen
De verduurzaming van bedrijventerreinen is een gedeelde uitdaging voor gemeenten en ondernemers. Het gaat niet alleen om energie- en warmte-efficiëntie, maar ook om sociale, fysieke en economische verduurzaming. Het doel? Toekomstbestendige bedrijventerreinen creëren en bijdragen aan een duurzame bedrijfsvoering en samenleving.
“Toekomstbestendige bedrijventerreinen ontstaan door de ondernemers centraal te stellen en strategisch advies te combineren met praktische oplossingen. Door nú slimme keuzes te maken op het gebied van duurzaamheid, gezondheid, organiserend vermogen en fysieke infrastructuur, zorgen we samen voor een sterke en toekomstbestendige werkomgeving. Gewoon doen!”
Ronald Nijhoff, bind
Drie pijlers voor duurzame bedrijventerreinen
Om bedrijventerreinen klaar te maken voor de toekomst, investeren we in drie belangrijke pijlers:
- Duurzaam en gezond: Focus op duurzame energie, milieuvriendelijkheid en een gezonde werkomgeving.
- Sociaaleconomisch: Stimuleren van lokale werkgelegenheid, samenwerking en inclusieve groei.
- Fysiek en ruimtelijk: Optimalisatie van infrastructuur, bereikbaarheid en slimme mobiliteitsoplossingen.
Duurzaam en gezond
Er is een groeiende focus op het implementeren van duurzame energieoplossingen, zoals zonne-energie, windenergie en warmtepompen, en het verminderen van de CO₂-uitstoot. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan het verbeteren van de luchtkwaliteit, klimaatadaptatie en het vergroenen van de omgeving om de gezondheid en het welzijn van werknemers te bevorderen. Een onderdeel hiervan zijn ook wandel- en fietsroutes over bedrijventerreinen.
Duurzaamheid gaat verder dan alleen milieuvriendelijkheid. Door in te zetten op circulaire economie, energie-efficiëntie en verminderen van CO2-uitstoot, worden bedrijventerreinen minder afhankelijk van schaarse grondstoffen en stijgende kosten. Bovendien dragen duurzame terreinen bij aan een positieve reputatie, gezonde werkomgeving en voldoen ze aan de steeds strengere wet- en regelgeving op het gebied van milieu en duurzaamheid.
Een gezonde werkomgeving bevordert het welzijn en de productiviteit van werknemers. Door groene ruimte, schone lucht en veilige omstandigheden te creëren, wordt het verzuim verminderd en het werkplezier vergroot. Er is veel onderzoek dat aantoont dat een gezonde werkomgeving leidt tot lagere ziektekosten, hogere tevredenheid onder werknemers en een lager personeelsverloop. Dit trekt talent aan en helpt bedrijven om hun medewerkers langer vitaal en betrokken te houden.
Sociaaleconomisch
Er wordt steeds meer ingezet op het creëren van een inclusieve en rechtvaardige werkomgeving. Dit omvat het stimuleren van lokale werkgelegenheid, het ondersteunen van sociale initiatieven en het bevorderen van diversiteit en inclusie binnen bedrijven.
Sociaaleconomische ontwikkeling stimuleert een sterke lokale economie en sociale cohesie. Door samen te werken met lokale partners, kennisinstellingen en je buren ontstaat een dynamisch systeem dat innovatie en werkgelegenheid bevordert. Samenwerkingsverbanden en netwerken creëren synergiën die anders niet mogelijk zouden zijn, wat leidt tot het ontstaan van nieuwe bedrijven en werkgelegenheidsgroei.
Het zorgt voor een organiserend vermogen op een terrein wat ingezet kan worden voor allerlei inhoudelijke ontwikkelingen. Dit organiserende vermogen zorgt ervoor dat er snel en effectief gereageerd kan worden op veranderende omstandigheden en kansen. Het versterkt de concurrentiepositie en draagvlak van bedrijven en de regio als geheel.
Fysiek en ruimtelijk
Bedrijventerreinen worden geherstructureerd om efficiënter gebruik te maken van de ruimte en infrastructuur. Dit omvat het verbeteren van de bereikbaarheid, het optimaliseren van de logistiek en het herinrichten van openbare ruimten om een aantrekkelijke werkomgeving te creëren. Het circulair toepassen van materialen is hierbij een bijkomende kans.
Een toekomstbestendig bedrijventerrein vraagt om een flexibele en robuuste fysieke infrastructuur. Dit omvat slimme mobiliteitsoplossingen, emissievrije laadvoorzieningen en multifunctionele gebouwen die zich kunnen aanpassen aan de veranderende behoeften. De snel veranderende technologische en economische landschappen vereisen dat de fysieke infrastructuur niet alleen betrouwbaar is, maar ook in staat is om zich aan te passen aan nieuwe eisen en innovaties.
Een goed ontworpen en ingerichte fysieke omgeving verhoogt de aantrekkelijkheid en toegankelijkheid van het terrein. Een aantrekkelijke en toegankelijke locatie trekt niet alleen bedrijven aan, maar zorgt er ook voor dat werknemers tevreden en productief blijven. Dit is essentieel voor het aantrekken én behouden van bedrijven en hun talenten.
Wat kunnen wij voor jou betekenen?
Door te investeren op bovenstaande pijlers bouwen we samen aan bedrijventerreinen die niet alleen economisch floreren, maar ook bijdragen aan een duurzame en gezonde samenleving. Dit zorgt voor veerkracht en toekomstbestendigheid.
Wij ondersteunen gemeenten, ondernemers en collectieven met strategisch advies, begeleiding en innovatieve oplossingen. Dit doen we op verschillende manieren:
- Advies en begeleiding – Wij bieden deskundig advies en begeleiding bij het opstellen van duurzame strategieën en korte tot lange termijn plannen. Dit omvat het identificeren van kansen, het ontwikkelen van scenario’s en het maken van een schatting van de benodigde investeringen. Wat zich resulteert in een routekaart voor thema’s zoals verduurzaming, CO2-reductie, circulaire economie, hernieuwbare energie e.d.. Voorbeelden hiervan zijn onze Smart Energy Hub projecten op diverse bedrijventerreinen in Noord- en Oost-Nederland.
- Projectrealisatie – Wij ondersteunen bij het ontwerpen, adviseren over inrichting en implementeren van concrete projecten die bijdragen aan de verduurzaming van het bedrijventerrein. Dit kan variëren van energiebesparingsmaatregelen, ontwerp van groene zones, wandelpaden, ontmoetingsplekken, duurzaam vastgoed tot infrastructuurverbeteringen. Een voorbeeld hiervan is onze aanpak op bedrijventerrein Bloemakkers in Aa en Hunze.
- Samenwerking en netwerken – We verbinden ondernemers en belanghebbenden om gezamenlijke verduurzaming te versnellen.
- Financieringsmogelijkheden – We informeren over beschikbare subsidies en andere financiële steun voor duurzame initiatieven.
- Regiebasis ondersteuning – We begeleiden op regiebasis de uitvoering van projecten, zoals bij onze aanpak voor het Bedrijven Uitvoeringsplan (BUP) op de Marssteden in Enschede.
Bind is de katalysator voor verandering door expertise te bieden op het snijvlak van duurzaamheid, gezondheid, organiserend vermogen en fysieke infrastructuur. Door ons strategisch advies te combineren met praktische oplossingen, helpen we om gezamenlijk het bedrijventerrein te verduurzamen.
Alleen samen bouwen we aan toekomstbestendige bedrijventerreinen!
Heb jij een uitdaging bij het toekomstbestendig maken van je bedrijf of bedrijventerrein?
Stuur een e-mail naar info@binddd.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Of, mail ons op info@bindddd.nl
Heb jij een uitdaging bij het toekomstbestendig maken van je bedrijf of bedrijventerrein?
Neem contact op met Ronald! Wij kijken graag met je mee.