Tags

Gebiedsontwikkeling Gebiedsprocessen Klimaat adaptief Onafhankelijk advies Verduurzamen Provincie Drenthe

Opdrachtgever

Introductie

Gemeente Aa en Hunze heeft de ambitie om bedrijventerrein Bloemakkers door te ontwikkelen tot een toekomstbestendig bedrijventerrein. Hiervoor is een uitvoeringsplan opgesteld in samenwerking met ondernemers op het bedrijventerrein. Met de opgehaalde informatie is een ontwikkelroute opgesteld voor de komende jaren. De eerste acties zijn het opstellen van een integraal ruimtelijk plan en het versterken van de samenwerking tussen de gemeente en ondernemers. Daarnaast is de motie ‘groene bedrijventerreinen’ op 2 november 2023 aangenomen in de gemeenteraad van gemeente Aa en Hunze. Daarin wordt onder andere verzocht om bij uitbreiding van bedrijventerrein Bloemakkers brede stroken te reserveren voor waterberging en bufferstroken met bloemenmengsels en groen, waarachter bedrijven zich kunnen vestigen. Ook het onderzoeken van de mogelijkheden op de bestaande delen van het terrein maken onderdeel uit van de motie.

 

De gemeente heeft aan bind gevraagd het integraal ruimtelijk plan op te stellen.


Doelstelling sticky-icon

De doelstelling van het opstellen van een integraal ruimtelijk plan is om een toekomstbestendige, duurzame en efficiënte ontwikkelstrategie te formuleren die economische groei stimuleert, het ruimtegebruik optimaliseert, de milieueffecten minimaliseert en een hoogwaardige werkomgeving creëert. Het integraal ruimtelijk plan vormt een gebalanceerde ontwikkelstrategie, die in stappen te realiseren is. De maatregelen sluiten aan bij de behoeften van zowel de bedrijven c.q. gebruikers van het bedrijventerrein als de behoeften van de gemeente. Door het realiseren van deze doelstellingen kan het bedrijventerrein verder ontwikkelen, zodat het niet alleen bijdraagt aan economische groei en innovatie, maar ook aan infrastructuurverbetering, duurzaamheid, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Daarmee geeft het ook invulling aan de motie van de gemeenteraad.

Uitwerking sticky-icon

Het project hebben wij in vier stappen uitgevoerd:

1. Voorbereiding en opstart

Voor het opstellen van het plan is ten eerste gebruik gemaakt van eerder uitgevoerde netwerkbijeenkomsten en de verdiepingssessie met de ondernemers op Bloemakkers. Tijdens deze verdiepingssessies zijn diverse onderwerpen besproken die voor de ondernemers belangrijk zijn, zoals de behoefte aan veilige fiets- en wandelpaden, voldoende groenvoorzieningen en de aanpak van parkeerdruk. De input van deze sessies is mede het uitgangspunt geworden van het plan. Op basis van deze kennis is door de gemeente in afstemming met bind een heldere definitie van de doelen en verwachtingen voor het ruimtelijk plan opgesteld. Tijdens deze stap zijn ook de belanghebbenden, stakeholders, criteria en uitgangspunten in beeld gebracht én zijn de benodigde documenten en beleidsuitgangspunten verzameld.

 

2. Veldbezoek

Op basis van bovenstaande uitgangspunten is door de ontwerper en adviseur van bind een veldbezoek uitgevoerd. Het uitvoeren van een veldbezoek biedt diverse voordelen die bijdragen aan de kwaliteit, relevantie en uitvoerbaarheid van het plan. Tijdens dit bezoek zijn de criteria getoetst aan de realiteit en haalbaarheid daarvan. Tevens zijn nieuwe ideeën en verschillende varianten bekeken. Ook heeft het bezoek bijgedragen aan het aanpassen en aanvullen van huidige informatie, omdat deze voorheen nog niet geheel toereikend was of omdat de situatie tussendoor is gewijzigd. Aan de hand van deze bevindingen zijn er ruimtelijke tekeningen opgesteld met genummerde maatregelen.

 

3. Participatie

Tijdens een bijeenkomst met een groep afgevaardigden van de bedrijven én gemeente Aa en Hunze zijn de eerste bevindingen en een eerste ruimtelijk ontwerp besproken. Er is feedback op de onderwerpen, prioritering en voorkeuren opgehaald. Dit is als input gebruikt bij het opstellen van het integraal ruimtelijk plan. Het plan is goed ontvangen en de ondernemers willen het liefst direct inzetten op de maatregelen die snel uit te voeren zijn en bijdragen aan de successen op het terrein. Andere grotere maatregelen zien zij het liefst gefaseerd uitgevoerd worden op natuurlijke momenten zoals bij een reconstructie of wanneer hier ruimte voor is in de gemeentelijke begroting. Ook is aangegeven dat kritisch gekeken moet worden waar wel en niet bloemrijke bermen worden gerealiseerd.

 

4. Integraal Ruimtelijk Plan

Op basis van de stappen 1 tot en met 3 hebben we een ruimtelijk ontwerp met bijbehorende analyse en maatregelen opgesteld. Dit heeft geresulteerd in diverse mogelijke maatregelen die bijdragen aan de doelstelling en uitgangspunten. Om de maatregelen kracht bij te zetten in het kader van haalbaarheid en uitvoerbaarheid zijn de diverse maatregelen op kengetallen geraamd en hebben we mogelijke alternatieve scenario’s per onderwerp geformuleerd.

 

Resultaat sticky-icon

Het resultaat is het integraal ruimtelijk plan voor bedrijventerrein Bloemakkers. In dit plan staan diverse mogelijke maatregelen benoemd die kunnen bijdragen aan een toekomstbestendige, duurzame en efficiënte ontwikkelstrategie. Uiteindelijk moeten deze maatregelen bijdragen aan economische groei en innovatie, maar ook aan infrastructuurverbetering, duurzaamheid, klimaatadaptatie en biodiversiteit.

 

Een van de mogelijke maatregelen is dat de bestaande parkeerplaatsen met klinkers vervangen worden door parkeerplaatsen met grasbetonstenen, met als mogelijke variant dat de huidige bestrating in een nieuw verband aangebracht worden. Hierdoor kan het bestaande materiaal hergebruikt worden.

 

De opdrachtgever en de lokale ondernemers op het bedrijventerrein zijn zeer tevreden. Zij willen graag concreet aan de slag met de maatregelen.

 

Dankzij de kostenramingen op kengetallen heeft de gemeente voor de komende drie jaar al budget opgenomen in de begroting, zodat de eerste stappen gezet kunnen gaan worden.

Meer weten over deze case?

Op dit moment zijn we niet direct bereikbaar. Laat een terugbelverzoek achter voor onze collega Willem. We nemen zo snel mogelijk contact met je op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Of, mail ons op info@bindddd.nl

Meer weten over de case?

We praten je graag bij over (technische) inhoud. Of heb je een dergelijke uitdaging en wil je graag onze samenwerkingsmogelijkheden verkennen? We maken graag kennis!

Call to action