Geplaatst op:
Laatst bijgewerkt op:
Smart Energy Hub de Marssteden
In opdracht van de gemeente Enschede en de provincie Overijssel hebben wij een haalbaarheidsonderzoek naar de realisatie van een Smart Energy Hub op bedrijventerrein de Marssteden uitgevoerd. Dit haalbaarheidsonderzoek vormt de eerste stap richting de realisatie van slimme maatregelen die de praktische problemen oplossen. Hierdoor stagneert economische groei en verduurzaming niet of minder waardoor bedrijven en bedrijventerreinen de focus weer kunnen leggen op de sociaaleconomische kant van ondernemen.
Eerste fase afgerond
Op dit moment is de eerste fase afgerond. Met de betrokken bedrijven heeft een lunchbijeenkomst plaatsgevonden waarin de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek zijn gedeeld. Hier was Enexis ook bij aanwezig om enkele vragen van ondernemers te beantwoorden.
Tijdens deze bijeenkomst hebben de aanwezige bedrijven uitgesproken graag door te willen met de realisatie van een Smart Energy Hub. In september wordt gestart met de eerste stappen richting deze realisatie. In een bijeenkomst met alle bedrijven gaat afstemming plaatsvinden over wie daadwerkelijk willen deelnemen in de Smart Energy Hub, koppelkansen tussen bedrijven, het opzetten van een juridische entiteit en wordt er gesproken over de financiering van het project.
Ervaringsverhaal betrokkenen
Tijdens de presentatie van het haalbaarheidsonderzoek zijn verschillende betrokkenen gevraagd te vertellen over hun bijdrage aan de Smart Energy Hub voor een video vanuit gemeente Enschede. Onze collega Jeroen Mol vertelt over de problemen die netcongestie met zich meebrengt en hoe een Smart Energy Hub hierbij kan helpen. Ook vertelt wethouder en locoburgemeester Niels van den Berg over waarom het voor de gemeente Enschede interessant is om met een Smart Energy Hub aan de slag te gaan. Daarnaast vertelt een van de potentiële deelnemers van de Marssteden over hun ervaring met het haalbaarheidsonderzoek en welk voordeel zij halen uit de Smart Energy Hub.
Benieuwd naar het hele filmpje? Bekijk deze hieronder.
Onze Smart Energy Hub projecten
Momenteel zijn wij bezig met Smart Energy Hubs op de Marssteden in Enschede, op de Elsmoat en de Vonder in Wierden en Enter, de Laarberg in Groenlo, ’t Lochter in Nijverdal en Winschoterdiep en Stettingweg in Zuidoost Groningen. Op korte termijn beginnen we aan nog een aantal Smart Energy Hubs. Daarnaast voeren we haalbaarheidsonderzoeken uit voor individuele bedrijven, zoals Siers Groep uit Oldenzaal. Voor deze bedrijven zoeken we op kleinere schaal naar slimme energieoplossingen. Smart Energy Hubs in het klein.
Wat is een Smart Energy Hub?
De elektriciteitsnetten zitten op steeds meer plekken vol, waardoor er, voor grootverbruikers, geen capaciteit meer is om nieuwe aansluitingen in gebruik te nemen. Bestaande bedrijven kunnen hierdoor niet uitbreiden of verduurzamen en nieuwe bedrijven kunnen geen (grootverbruikers-)aansluiting krijgen op het net. Ook in Oost- en Noord-Nederland speelt dit probleem op steeds meer plekken een grote rol. Een mogelijke oplossing voor netcongestie zijn Smart Energy Hubs (SEH), een relatief nieuw begrip. Hierin ligt een sterke focus op de uitvoering van de energietransitie. Met maatregelen die werken en praktische problemen kunnen oplossen.
Smart Energy Hubs maken optimaal gebruik van lokale duurzame energie, gelijktijdigheid, flexibiliteit en zorgen voor slimme regie over de opwek, de opslag en het verbruik. Door lokale samenwerking wordt de opwekking direct verbonden met het gebruik. Deze lokale uitwisseling, zowel administratief als fysiek, voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnet. Daarnaast legt een decentrale oplossing de basis voor een duurzame energievoorziening voor bedrijven, vervoer en de gebouwde omgeving – zonder dat daarvoor extra netaansluitingen of verzwaringen van het net nodig zijn. De ideale locatie voor een Smart Energy hub is daar waar grootschalige energievraag en -aanbod samen komen, zoals een bedrijventerrein of een cluster van bedrijven(terreinen).
Individuele slimme energieoplossingen
Naast deze oplossingen in samenwerking met andere bedrijven, is het ook mogelijk om als individueel bedrijf stappen te zetten. Zo is het mogelijk om door meer inzicht te verkrijgen in hetgeen ‘achter de meter’ gebeurt, invloed uit te oefenen op het eigen profiel door bijvoorbeeld duurzame opwerk, vraagsturing en opslag. Ook is het mogelijk om, in het geval van meerdere bedrijfspanden, de verschillende aansluitingen slim in te zetten.
Het is mogelijk om verschillende klein- en grootverbruik aansluitingen van een bedrijf aan elkaar te koppelen om zo meer mogelijk te maken met dezelfde aansluitingen en contracten. Deze individuele projecten kunnen een goede toevoeging zijn aan een groepsoplossing, doordat zo nog meer ruimte ontstaat voor andere bedrijven. Deze individuele projecten kunnen veelal ook sneller worden uitgevoerd en daarmee als voorbeeld dienen.
Meer weten over onze aanpak?
Stuur een e-mail naar info@binddd.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Of, mail ons op info@bindddd.nl
Meer weten over onze aanpak?
Neem contact op met Jeroen! Hij praat je graag bij. Of heb je een vergelijkbare uitdaging en wil je graag onze samenwerkingsmogelijkheden verkennen? We maken graag kennis!