Tags

Duurzaamheid Duurzaamheid Energietransitie Onafhankelijk advies Technisch advies op maat Gemeente Enschede

Opdrachtgever

Introductie

Binnen de gemeente Enschede is er veel potentie én interesse voor opwek van duurzame energie via zonnepanelen op bedrijfsdaken (verder zon-op-dak) bij ondernemers. Zonnepanelen worden steeds interessanter voor bedrijven, omdat ze steeds meer rendement opleveren zeker nu de energieprijzen stijgen. Daarnaast speelt duurzaam en groen ondernemen een steeds grotere rol. De gemeente wil geïnteresseerde ondernemers graag helpen.

 

Om van een goede intentie naar een gerealiseerd zonnedak te komen is een complex traject. Vaak is het ook niet de corebusiness van de ondernemer. Daarom helpt bind deze ondernemers namens de gemeente stap voor stap door het proces om zo het potentieel van het dak optimaal te benutten. Van businesscase, uitvraag offertes, aanvraag van subsidie tot technisch advies op maat.

 

De aanpak voor Enschede kan zowel op gemeentelijk niveau als op specifieke gebieden zoals een bedrijventerrein worden toegepast. De verdeling van de kosten in dit proces kunnen per onderdeel en fase afhankelijk van beschikbaar budget en doelstelling per partner worden verdeeld.


Doelstelling sticky-icon

Voor de gemeente Enschede hebben wij een stappenplan vanuit het perspectief van de ondernemer opgezet, waarbij in de verschillende fasen van een zonneproject steeds wordt gekeken wat er nodig is om een volgende stap te zetten in willen (motivatie), kunnen (is het mogelijk) en weten (aanleiding). Het einddoel in dit traject is: “zoveel mogelijk ondernemers de stap te laten zetten naar het realiseren van zon-op-dak”.

Plan sticky-icon

Dit doen we door persoonlijke aandacht te geven, maatwerk te bieden en oplossingsgericht te werken. Wij begeleiden en ondersteunen de ondernemer van idee tot realisatie in dit hele proces. Inmiddels hebben meer dan 50 bedrijven zich in de eerste tranche zelf gemeld om aan het project deel te nemen. In het najaar van 2022 zijn we, op basis van de resultaten van de eerste tranche, begonnen met de tweede tranche bedrijven.

Uitwerking sticky-icon

Wij maken gebruik van op maat gemaakte data-analyses, financiële en technische instrumenten om de ondernemers van advies te voorzien. Elke ondernemer die daar behoefte aan heeft, ontvangt een maatwerk advies en ondersteuning. Dit gaat van het beantwoorden van enkele praktische vragen tot het uitwerken van potentie en businesscase. Omdat niet ieder dak zonder aanpassing geschikt is voor zonnepanelen bekijken we op locatie de situatie. Zo werken we samen aan duurzame oplossingen.

logo
Vorige
Volgende

Resultaat sticky-icon

In april 2024 zijn al 20 panden voorzien van zonnepanelen met behulp van de ondersteuning vanuit bind. In totaal gaat het om ruim 6.500 zonnepanelen die in totaal voldoende elektriciteit opwekken voor 950 huishoudens. Naast deze gerealiseerde zonnedaken, zijn er nog meerdere projecten in ontwikkeling. Het gaat hier om zo’n 7.000 zonnepanelen. De zonnedaken die nog in ontwikkeling of al gerealiseerd zijn, hebben samen een opgesteld vermogen van ruim 4,5 MW; genoeg voor ruim 1.900 huishoudens. Het project is nog steeds actief, wat betekent dat ondernemers zich nog kunnen melden voor ondersteuning. Het totale aantal zonnedaken dat wordt gerealiseerd met dit project, zal daardoor nog toenemen.

 

In deze video vertelt een Enschedese ondernemer over zijn positieve ervaring met zon-op-dak.

We merken dat bedrijven soms zoekende zijn in deze technische materie rondom zonnepanelen. Middels het traject zon-op-dak kunnen we bedrijven gericht helpen door onze onafhankelijkheid én expertise.

Willem Wijnen, senior adviseur bij bind

Meer weten over deze case?

Op dit moment zijn we niet direct bereikbaar. Laat een terugbelverzoek achter voor onze collega Willem!

Contact

Meer weten over deze case?

We praten je graag bij over de technische inhoud. Of heb je een dergelijke uitdaging en wil je graag onze samenwerkingsmogelijkheden verkennen? We maken graag kennis!

Call to action