Tags

Duurzaamheid Energietransitie Onafhankelijk advies Verduurzamen Provincie Drenthe

Opdrachtgever

Introductie

De provincie Drenthe ondersteunt zorgverleners die eigenaar zijn van hun praktijkpanden in hun stappen naar verduurzaming van hun gebouwen. Dit werd mogelijk gemaakt door het programma Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed (VMV). Dit programma helpt eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed inzicht te krijgen in de stappen naar verduurzaming en zo bij te dragen aan een duurzame toekomst.


Doelstelling sticky-icon

De belangrijkste doelstelling van het programma is het begeleiden van zorgverleners die eigenaar zijn van hun praktijkpanden in het verduurzamen van hun gebouwen. De provincie Drenthe wilde hen helpen bij het verkrijgen van inzicht in de staat van hun vastgoed en de noodzakelijke verduurzamingsmaatregelen.

 

De provincie heeft bind ingeschakeld als onafhankelijk adviseur en de verantwoordelijkheid gegeven om een gedetailleerd advies te geven. Met dit advies kunnen de zorgverleners de juiste stappen zetten om hun gebouwen te verduurzamen. Het eindresultaat van dit traject is een concreet plan van aanpak of adviesrapport, dat als basis dient voor de verdere verduurzaming van het vastgoed.

Uitwerking sticky-icon

De aanpak van de adviseurs bestond uit meerdere belangrijke stappen, waarbij elk aspect van de gebouwen en de verduurzaming zorgvuldig is geanalyseerd. De belangrijkste onderdelen van het proces waren:

  1. Analyse van de gebouwen en energiebehoefte: De energiebehoefte van de gebouwen is bekeken in relatie tot het gebruik, zodat inzicht werd verkregen in het energieverbruik en de mogelijke besparingen.
  2. Bepalen van het ambitieniveau: In samenwerking met de gebruikers van de gebouwen is het gewenste ambitieniveau voor de verduurzaming vastgesteld.
  3. Inventarisatie van de huidige staat: De energetische staat van de gebouwen is in kaart gebracht, evenals het onderhoudsniveau van de panden.
  4. Analyse van verbruikscijfers: De verbruikscijfers van de afgelopen drie jaar zijn geanalyseerd om trends en besparingsmogelijkheden te identificeren.
  5. Energetische prestaties volgens RVO-normen: De energetische prestaties van de gebouwen zijn beoordeeld volgens de noodzakelijke gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
  6. Huidige verduurzamingsmaatregelen: Er is onderzocht welke verduurzamingsstappen al zijn gezet en hoe deze verder geoptimaliseerd konden worden.
  7. Scenario’s schetsen: Er zijn drie scenario’s uitgewerkt voor de verduurzaming: een snel en eenvoudig scenario voor de korte termijn, een middellange termijn scenario en een scenario voor 2050 waarbij de gebouwen energieneutraal zijn.
  8. Adviesrapport: De scenario’s, inclusief financiële consequenties en quick wins, zijn verwerkt in een adviesrapport. Dit rapport bevat ook kansen die in de omgeving liggen, waar relevant.
  9. Eindgesprek en toelichting: Het advies is gepresenteerd en toegelicht in een eindgesprek met de eigenaren van de gebouwen, zodat zij precies wisten welke vervolgstappen nodig waren.

 

Verduurzamingsmaatregelen die terugkomen in de adviesrapporten zijn bijvoorbeeld quick wins, zoals het aanschaffen van ledlampen en waterbesparende kranen. Denk daarnaast aan zonnepanelen, warmtepompen, elektrische boilers en het vervangen van glas en isolatie.

 

“Dankzij dit programma hebben zorgverleners nu een helder en praktisch plan om hun praktijkpanden te verduurzamen. Zo zetten we samen stappen naar een duurzamere toekomst.”

Tom Wilmink, bind

Resultaat sticky-icon

De meeste zorgpraktijken die gebruik hebben gemaakt van het programma inmiddels aan de slag gegaan met de verduurzamingsstappen uit het adviesrapport. Dit heeft geleid tot concrete maatregelen en acties die bijdragen aan de verduurzaming van de panden. De zorgverleners beschikken nu over een helder plan van aanpak. Dit geeft hen niet alleen inzicht in de noodzakelijke stappen, maar ook in de te verwachten kosten en voordelen. Dankzij de gedetailleerde adviezen kunnen zij gerichter en effectiever werken aan een duurzamer en energiezuiniger praktijkpand. Het programma heeft zo bijgedragen aan een duurzamer maatschappelijk vastgoed in Drenthe, met concrete voordelen voor zowel de zorgverleners als de regio.

logo
Vorige
Volgende

Meer weten over deze case?

Op dit moment zijn we niet direct bereikbaar. Laat een terugbelverzoek achter voor onze collega. We nemen zo snel mogelijk contact met je op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Of, mail ons op info@bindddd.nl

Meer weten over de case?

We praten je graag bij over (technische) inhoud. Of heb je een dergelijke uitdaging en wil je graag onze samenwerkingsmogelijkheden verkennen? We maken graag kennis!

Call to action