Tags

Openbare ruimte Ingenieursdiensten Klimaat adaptief Participatie Werkvoorbereiding Provincie Gelderland

Opdrachtgever

Introductie

De Prunusweg in Gorssel was toe aan een ingrijpende aanpak. De riolering naderde het einde van haar levensduur en ook de bovengrondse inrichting – van wegdek tot groenvoorziening – verkeerde in matige staat. Hierom was Gemeente Lochem van plan om zowel de vervanging van de riolering als de herinrichting van de straat te realiseren. Hierbij waren duurzaamheid, klimaatadaptatie en een toekomstbestendige inrichting centrale uitgangspunten.


Doelstelling sticky-icon

Het project had als doel om de onder- en bovengrondse infrastructuur van de Prunusweg toekomstbestendig te maken. Naast het vernieuwen van de riolering en herinrichten van de straat, was er specifieke aandacht voor klimaatadaptieve maatregelen. Denk hierbij aan het bergen en infiltreren van regenwater, het hergebruiken van materialen en het creëren van een groene, leefbare straat met voldoende ruimte voor alle weggebruikers. De gemeente Lochem heeft bind gevraagd om de werkvoorbereiding voor de reconstructie van de Prunusweg uit te voeren.

Uitwerking sticky-icon

Op basis van onze expertise en creativiteit hebben we een eerste schetsontwerp opgesteld. Dit ontwerp werd gepresenteerd aan de buurt, met als doel waardevolle input op te halen. Inwoners konden hun wensen, ideeën en zorgen kenbaar maken. Deze input is zorgvuldig verwerkt in de technische uitwerking van het ontwerp.

 

Het ontwerp bracht een aantal complexe uitdagingen met zich mee. Enkele straten hadden een zeer smal wegprofiel, waardoor het een puzzel werd om ruimte te vinden voor voetgangers, auto’s, parkeervoorzieningen, bomen én groenstroken. Ondergronds moest ruimte worden gemaakt voor een gescheiden rioolstelsel, bestaande kabels en leidingen en groeiplaatsen voor bomen.

 

Om klimaatadaptatie in de praktijk te brengen, zijn onder meer de volgende maatregelen genomen:

  • Infiltratie en berging van regenwater binnen het projectgebied;
  • Hergebruik van vrijkomende materialen, zowel binnen het project als elders in de gemeente;
  • Aanleg van parkeervakken met open verharding voor betere infiltratie, vermindering van hittestress en een groener straatbeeld.

De herinrichting van de Prunusweg vroeg om een goede balans tussen technische haalbaarheid, duurzaamheid en de wensen van omwonenden. Door tijdig in gesprek te gaan met de buurt en onze kennis van klimaatadaptieve oplossingen toe te passen, hebben we een doordacht en toekomstbestendig ontwerp gerealiseerd dat recht doet aan de omgeving én de gebruikers.”

Thomas Bent, bind

Resultaat sticky-icon

De technische voorbereiding is afgerond met een RAW-bestek inclusief situatie-, riolerings- en detailtekeningen. Op basis hiervan is het werk voor de reconstructie van de Prunusweg aanbesteed. De uitvoering start in juni 2025.

 

Met dit project leggen we de basis voor een toekomstbestendige, veilige en prettige woonomgeving in Gorssel. De uitvoering zal zorgvuldig verlopen, met oog voor de beperkte ruimte en de wensen van de bewoners. Dankzij het integreren van klimaatadaptieve maatregelen is de Prunusweg straks niet alleen functioneel, maar ook duurzaam en aantrekkelijk.

Meer weten over deze case?

Op dit moment zijn we niet direct bereikbaar. Laat een terugbelverzoek achter voor onze collega. We nemen zo snel mogelijk contact met je op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Of, mail ons op info@bindddd.nl

Meer weten over de case?

We praten je graag bij over (technische) inhoud. Of heb je een dergelijke uitdaging en wil je graag onze samenwerkingsmogelijkheden verkennen? We maken graag kennis!

Call to action