Tags

Duurzaamheid Energietransitie Onafhankelijk advies Verduurzamen Provincie Groningen

Opdrachtgever

Introductie

Vanuit het Rijk is het ontzorgingsprogramma verduurzamen maatschappelijk vastgoed opgezet. In het klimaatakkoord zijn stevige doelen gesteld, met de opgave om in 2030 49% minder CO2 uit te stoten ten opzichte van het jaar 1990. Ook maatschappelijke organisaties moeten hun gebouwen verduurzamen om aan deze opgave bij te dragen. Dit is een groot deel van de gebouwen in Nederland en een deel met een grote voorbeeldfunctie. Iedere provincie vult dit op eigen manier in. Met kennis, netwerken en financiering wil provincie Groningen de gebouweigenaren bij de verduurzaming helpen.


Doelstelling sticky-icon

In december 2023 is provincie Groningen gestart met de doelgroep religieuze en levensbeschouwelijke instellingen. Groningen wil hen tot op zekere hoogte maatwerk bieden en zorgen dat de kennis daarna gedeeld en geborgd wordt (netwerk opbouwen, kennisdelen tijdens bijeenkomsten e.d.). Het doel is dat deze doelgroep hun gebouwen verduurzaamt.

 

Provincie Groningen zet meerdere duurzaamheidscoaches in om de uitvoering van het ontzorgingsprogramma te coördineren. Ook een van onze collega’s heeft de rol van duurzaamheidscoach op zich genomen.

 

Deze doelgroep is deels voorverkend.

Uitwerking sticky-icon

De duurzaamheidscoach legt contact met instellingen die onder de regeling vallen. Samen met de contactpersoon van een instelling wordt een afspraak ingepland voor een kennismaking/intake. De coach brengt tijdens de gesprekken de wensen, behoeften en obstakels voor verduurzaming in kaart en kan waar nodig een adviseur inschakelen om perspectief te geven. Hierdoor wordt duidelijk welke ondersteuning gewenst is en welke partijen en instellingen hier het beste bij kunnen helpen. Nadat een passende ondersteuning is gevonden, gaat het ontzorgingstraject van start.

 

Tijdens het traject wordt extra ingezet op het creëren van fijnmazig inzicht in energieverbruik (energiemonitoring). Dit vergt een lage investering, maar kan veel energie en geld besparen. Op lange termijn is het mogelijk dat partijen dit als beslis ondersteunende informatie gebruiken.

 

Naast energie gebonden vraagstukken, komt de duurzaamheidscoach ook veel bestuurlijke en complexere vraagstukken tegen. Als een partij verbonden is met een landelijke koepel, kan het zijn dat deze ook mee moet werken. Als de landelijke koepel niet meewerkt, maakt dat het proces zeer moeizaam. Ook kampt een deel van de kerkgebouwen met aardbevingsschade en/of versterkingsopgaven. Dit biedt koppelkansen (met verduurzaming), maar geeft ook veel onzekerheid: wat moet er precies gebeuren en hoe? Hoeveel geld is daarvoor beschikbaar en hoe moet de rest gefinancierd worden? Ook bij deze vraagstukken krijgen de instellingen ondersteuning.

 

In april 2024 loopt de pilot groep bij religieuze en levensbeschouwelijke instellingen vol (eerste 10 partijen zijn binnen).

Resultaat sticky-icon

Het primaire resultaat is vermindering van CO2-uitstoot.

Dit doet echter onder voor het werkelijke resultaat: een verandering in manier van denken en een toename in bestuurlijke kracht en proceskennis onder de instellingen. De besturen van religieuze en levensbeschouwelijke instellingen moeten veel zelf doen en krijgen kritische vragen. Alleen waar nodig krijgen ze ondersteuning en extra informatie van de duurzaamheidscoach. Deze aanpak moedigt de besturen aan om daadwerkelijk zelf aan de slag te gaan. Het idee is dat zij dit overdragen aan hun collega-instellingen en elkaar daarbij helpen.

 

Het project wordt gefinancierd uit SPUK-gelden. Deze worden in een later stadium opnieuw aangevraagd. De verwachting is dat het ontzorgingsprogramma doorloopt tot ten minste 2027 en eventueel 2030. Dat betekent dat er veel partijen worden ontzorgd en aangemoedigd richting een duurzaam religieus/ levensbeschouwelijk gebouw.

Bij het ontzorgingsprogramma Groningen staan de coaches echt naast de instellingen. Het gaat niet om de harde getallen, maar ook om het opbouwen van een kennisnetwerk en het bouwen aan een manier van duurzaam denken. We zetten de partijen in hun kracht, leveren maatwerk en maken zo écht een verschil.

Maaike Thimm, adviseur bij bind

Meer weten over deze case?

Op dit moment zijn we niet direct bereikbaar. Laat een terugbelverzoek achter voor onze collega Willem. We nemen zo snel mogelijk contact met je op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Of, mail ons op info@bindddd.nl

Meer weten over de case?

We praten je graag bij over (technische) inhoud. Of heb je een dergelijke uitdaging en wil je graag onze samenwerkingsmogelijkheden verkennen? We maken graag kennis!

Call to action