Geplaatst op:
Laatst bijgewerkt op:
SDE++ subsidie: wanneer wel of niet?
Op 10 september 2024 gaat de SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie) subsidie van start. Dit programma ondersteunt projecten die de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Denk aan investeringen in zonnepanelen, windmolens, geothermie en vergisting. Het budget voor 2024 bedraagt maar liefst 11,5 miljard euro.
Hoe werkt de SDE++?
Deze subsidie draait om een minimale opbrengst van een project gedurende meestal 15 jaar. Als de markt niet voldoende interessant is om projecten van de grond te krijgen, springt de SDE++ bij met financiële steun. Soms krijgt een project helemaal geen bijdrage, maar andere jaren kan de steun wel groot zijn.
Wij hebben geregeld te maken met projecten met een SDE++ subsidie. Dit zijn meestal zon-pv projecten. In de SDE++ zitten verschillende categorieën voor zonnepanelen. Zo is er zon op land, zon op dak, zon op water en is er onderscheid gemaakt in de omvang van systemen. Voor zon op dak is er bijvoorbeeld een categorie tot 1 MWp en een categorie vanaf 1 MWp. Qua subsidie geldt er een basisbedrag van 7,91 cent per kilowattuur (kWh). Als er aanpassingen aan het dak nodig zijn, bijvoorbeeld vanwege draagkracht, stijgt dit naar 8,28 cent per kWh.
Hieronder vertellen we meer de randvoorwaarden, bedragen en uitvoering van de subsidie. Ook lichten we enkele voor- en nadelen toe.
SDE++ 2024 ten opzichte van andere jaren
Wat er dit jaar is veranderd aan de SDE++ ten opzichte van andere jaren:
- Het extra gecontracteerd terugleververmogen mag maximaal 50% van het piekvermogen van de installatie zijn.
- Bij hogere energieprijzen wordt er een ‘negatieve’ subsidie toegepast, waarbij overwinsten worden afgeroomd van eerder ontvangen subsidie.
- Opwek die direct wordt verbruikt, krijgt geen subsidie.
Wat er dit jaar hetzelfde is gebleven ten opzichte van andere jaren:
- Bedrijven met een grootverbruikersaansluiting kunnen nog steeds gebruikmaken van de SDE++.
- Projecten moeten nog steeds een minimale capaciteit van 15 kilowattpiek (kWp) hebben om in aanmerking te komen.
- Bij de aanvraag moet nog steeds een transportindicatie worden meegestuurd.
- Voor projecten op daken moet nog steeds een verklaring van controle van de dakconstructie worden meegestuurd.
Wanneer is de SDE++ subsidie wel of niet interessant?
Op basis van bovenstaande voorwaarden en afwegingen kan het zijn dat bedrijven die hun opgewekte energie vooral zelf verbruiken, geen SDE++ subsidie aanvragen. De meerwaarde van de subsidie is dan beperkt, omdat deze alleen geldt voor teruglevering. Bovendien is het voor nieuwe projecten vaak lastig om een contract voor teruglevering te krijgen vanwege congestie op het net.
Daarnaast speelt de toenemende negatieve stroomprijs op de EPEX-handelsbeurs een rol. Sinds 2023 wordt er geen vergoeding meer gegeven voor opgewekte energie tijdens uren met negatieve prijzen. Dit komt door de groeiende hoeveelheid duurzame energie uit zon en wind, wat soms leidt tot een overschot. Netcongestie blijft een uitdaging.
Overweeg jij de SDE++ subsidie aan te vragen?
Wil je verduurzamen door bijvoorbeeld zonnepanelen, ben je een grootverbruiker en overweeg je de SDE++ subsidie aan te vragen? Maak dan de afweging of de SDE++ wel past bij jouw situatie. Kijk verder naar andere mogelijkheden, zoals flexibiliteit van verbruik, de positie van zonnepanelen, accu’s of andere vormen van verduurzaming. Vanuit bind bieden wij ondersteuning om de verduurzaming van jouw bedrijf integraal aan te pakken. Kom je er zelf niet helemaal uit of wil je dat we met je meekijken naar jouw situatie? Neem dan contact op!
Meer weten over onze aanpak?
Stuur een e-mail naar info@binddd.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Of, mail ons op info@bindddd.nl
Meer weten over de SDE++ subsidie?
Neem contact op met Jeroen! Hij praat je graag bij. Of wil je graag andere verduurzamingsmogelijkheden verkennen? We maken graag kennis!