Geplaatst op:
Laatst bijgewerkt op:
Cyaan als oplossing tegen wateroverlast?
Cyaan is een levendige en heldere kleur in het kleurenpallet van groen en blauw. Het geeft een kalmerend en verfrissend effect op ons mensen. Precies wat we nodig hebben bij het vinden van oplossingen tegen de waterproblemen van de afgelopen maanden, zoals in Enschede en omgeving in juli 2024.
Afbeelding: 112 Twente
Wateroverlast in de openbare ruimte
Wateroverlast in onze openbare ruimte is een groeiend en zichtbaar probleem geworden. Klimaatverandering leidt o.a. tot intensievere regenbuien, waardoor de capaciteit van ons huidige watersysteem steeds vaker tekortschiet. Dit leidt wellicht voor sommigen tot ‘waterpret’ en boottochtjes door de woonstraten, maar voor nog meer mensen tot ernstige hinder. Fysiek leidt het tot overstromingen, schade aan gebouwen én onze infrastructuur. In dit artikel bespreken we de hoofdoorzaken, maar verkennen we vooral ook de mogelijke maatregelen om dit probleem aan te pakken. We moeten blauw en groen meer mengen, oftewel onze openbare ruimte cyaan laten kleuren!
Wateroverlast in onze huidige openbare ruimte is en blijft een complex probleem dat vraagt om een integrale aanpak. Door een combinatie van technische oplossingen, ruimtelijke planning én gedragsverandering kunnen we de impact van hevige regenval verminderen. Investeren in toekomst- en regenbestendige maatregelen is daarbij een must.
Welk kleurenpallet moet je gebruiken?
Als we kijken naar de planologische zijde van het probleem, dan komen we al snel terecht bij de hoge mate van verstedelijking en het gebrek aan groene ruimte van onze woon- en leefgebieden. Stedelijke gebieden worden steeds vaker dichtbebouwd en verhard vanuit onze woonopgave. Dit beperkt en belemmerd de natuurlijke infiltratie van water in de grond. Hierdoor stroomt regenwater sneller af naar riolen en waterlopen, die daardoor snel overbelast raken bij hevige pieken. Meer groene ruimte, in de vorm van parken, tuinen en andere vegetatie, helpt bij het opnemen en vertragen van water.
Fysieke maatregelen die genomen moeten worden en al volop in ontwikkeling zijn, hebben veelal te maken met infiltratievoorzieningen, waterberging én een toekomstbestendige blauw-groene infrastructuur. Integratie van water en groen in de stedelijke omgeving, zoals groene corridors en waterstructuren, kan zowel wateropvang als stedelijke flora-ontwikkeling mogelijkheden bieden. Een goed voorbeeld hiervan is een recent project voor de gemeente Enschede wat bind aan het voorbereiden is, Zuiderspoorbeek.
De Zuiderspoorbeek in Enschede kleurt cyaan
Het project Zuiderspoorbeek (onderdeel van het project Groen/Blauw Westerval) in de gemeente Enschede is een integraal, toekomstbestendig waterbeheerinitiatief gericht op het verminderen van wateroverlast, het verbeteren van de waterkwaliteit en het bevorderen van de ecologische waarden in het gebied. Het project biedt meerdere voordelen voor zowel mens als natuur. Dit soort projecten tonen aan dat met de juiste aanpak en investeringen waterbeheer niet alleen een uitdaging, maar ook een kans kan zijn om onze woongebieden toekomst- en regenbestendig te maken.
De beek is een belangrijk waterlichaam dat door het zuidelijke deel van Enschede stroomt. Dit gebied heeft te maken met frequent en steeds hevigere wateroverlast. De verstedelijking en verharding van het gebied hebben bijgedragen aan dit probleem.
Door de waterafvoercapaciteit te vergroten en het tijdelijk kunnen bergen van regenwater wordt de overlast bij hevige regenval verminderd. Ook worden hier infiltratievoorzieningen aangelegd om het regenwater geleidelijk in de bodem te laten infiltreren. Binnen het gehele project worden leefgebieden voor flora en fauna gecreëerd door het herstellen van natuurlijke oevers en de aanleg van ecologische verbindingszones met inheemse beplanting. Dit heeft weer een positieve bijdrage op de lokale biodiversiteit.
Meer weten over hoe je het kleurenpallet in de openbare ruimte kunt toepassen? Of specifiek over onze rol bij de Zuiderspoorbeek? Neem contact met ons op.
Meer weten over onze aanpak?
Stuur een e-mail naar info@binddd.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Of, mail ons op info@bindddd.nl
Meer weten over het aanpakken van wateroverlast? Of over onze rol bij de Zuiderspoorbeek?
Neem contact op met Niels! Hij praat je graag bij. Of wil je graag andere verduurzamingsmogelijkheden verkennen? We maken graag kennis!