Tags

Gebiedsontwikkeling Projectmanagement Provincie Friesland

Opdrachtgever

Introductie

Er was eens… Het prachtige Belvédère in Appelscha. Het hoogste punt van het vasteland Friesland. Maar helaas was het 17 meter hoge gebouw gedateerd, en torende het niet zoals vanouds boven de bomen uit. Het unieke punt krijgt daarom een nieuwe toren: De Bosbergtoren.

Echter was dit geen eenvoudige uitdaging: een metershoge toren bouwen, dit realiseren op een stuifduin, in een Natura-2000 gebied én waarbij een 450 jaar oude eik bespaard moet blijven. Hiervoor hebben we een maatwerk oplossing geboden!


Doelstelling sticky-icon

De voormalige Belvédère in Appelscha markeerde het hoogste punt van het vasteland van Friesland. Echter was het 17 meter hoge bouwwerk gedateerd, en torende het niet meer boven de boomtoppen uit. Er is daarom gekozen om een nieuwe uitkijktoren te plaatsen: de Bosbergtoren.

 

In samenwerking met de Gemeente Ooststellingwerf realiseerden we dit prachtige project. Met als doel: het realiseren van het hoogste uitkijkpunt van het Friese vastenland op een duurzame en behoudende wijze voor de natuur.

Plan sticky-icon

We hebben voor de opdrachtgever het proces van schetsontwerp tot en met het eerste jaar onderhoud gepland, geregeld en gerealiseerd. Het aanbestedingsproces is aangepakt door middel van een hybride contractvorm.

 

Hierdoor kon de opdrachtnemer snel tot een prijs kwam om zich vervolgens volledig te kunnen te richten op het plan van aanpak en realisatie. Voor de contractvorm hebben we gekozen voor een bouwteam met een plafondbedrag.

Uitwerking sticky-icon

De nieuwe toren, geïnspireerd op een reusachtige dennenstam, is maar liefst 35 meter hoog. Het bouwwerk staat op grond van Staatbosbeheer op het hoogste punt van het Friese vasteland – een ruim 25 meter hoge stuifduin.

 

Het gebouw heeft een cilindrische hoofdvorm, waarbij de gevel bestaat uit onregelmatig gevormde platen Cor-ten staal. De roestbruine schubben van de toren refereren naar de stam van een dennenboom. De bordessen van de wenteltrap zijn verbonden met uitzichtbalkons, die er vanaf de buitenkant uitzien als afgezaagde takken.

 

Eenmaal boven aangekomen is er een prachtige wijds uitzicht over het Drents Friese Wold en de omliggende provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Aan het observatiedek hangen 3 balkons met een volledig glazen vloer. Deze ver uitkragende balkons wijzen precies in de richting van de steden Leeuwarden, Groningen en Coevorden.

 

In het ontwerp van de nieuwe toren is rekening gehouden met toegankelijkheid voor minder mobiele bezoekers. De toren beschikt dan ook over een lift, en is bereikbaar via een aangelegd beton pad, dat een gering hellingspercentage heeft.

 

Een jarenlang verteld volksverhaal blijkt bij aanvang van het project waar te zijn: recent onderzoek wijst uit dat op de plek van de Bosbergtoren een reusachtige eik groeit. De hoofdtakken van de boom waren in de omgeving bekend, en is meegenomen in het ontwerp van de toren – de drie hoofdtakken zijn zichtbaar naast de toren. De rest van de boom is verdwenen onder de stuifduin. 

logo
logo
logo
Vorige
Volgende

Resultaat sticky-icon

De nieuwe uitkijktoren in het Nationaal Park Drents Friese Wold is uniek. Dit vanwege de complexe uitdaging: een metershoge toren bouwen, dit realiseren op een stuifduin, in een Natura-2000 gebied en waarbij een 450 jaar oude eik moest worden bespaard. Bijkomend voordeel is dat dit project de omgeving weer stevig op de toeristische kaart zet.

 

Ook laat het zien dat het ogenschijnlijke onmogelijke wél mogelijk kan worden gemaakt, door de juiste expertises bij elkaar te zetten in een bouwteam. We kijken daarom met veel trots terug naar dit prachtige project!

logo

450 jarige eikbewaard

logo

Stimulatie vantoerisme

logo

Samenwerking metstakeholders

Dit project was een complexe uitdaging, maar het is gelukt! We hebben de beste oplossing gevonden voor zowel natuur én mens.

Luit Thoma, bind

Meer weten over deze case?

Op dit moment zijn we niet direct bereikbaar. Laat een terugbelverzoek achter voor onze collega Luit. We nemen zo snel mogelijk contact met je op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Of, mail ons op info@bindddd.nl

Meer weten over deze case?

We praten je graag bij over (technische) inhoud. Of heb je een dergelijke uitdaging en wil je graag onze samenwerkingsmogelijkheden verkennen? We maken graag kennis!

Call to action