Tags

Openbare ruimte Maatwerk testmethode Provincie Overijssel

Opdrachtgever

Introductie

Nederland produceert per jaar ongeveer 9 miljoen ton asfalt. Bij de productie van regulier asfalt wordt het mengsel verwarmd tot een hoge temperatuur. Hier is veel aardgas voor nodig. Bij de productie wordt dan ook veel CO2 uitgestoten. Een duurzaam alternatief hiervoor is Ecofalt.

Ecofalt wordt namelijk geproduceerd op omgevingstemperatuur dus zonder het te verwarmen. Dit levert een substantiële CO2 reductie op. Het eigenschappen van Ecofalt zijn anders dan asfalt, waardoor de reguliere testmethoden voor asfalt niet goed bruikbaar zijn. Hoewel Ecofalt over de afgelopen jaren aangetoond heeft een kwalitatief hoogstaand product te zijn, bestond er nog geen testmethode die de kwaliteit van Ecofalt kon aantonen. In samenwerking met onze partners heeft bind deze methode ontwikkeld.


Doelstelling sticky-icon

Het doel is dat wegbeheerders, zoals gemeenten en provincies, Ecofalt kunnen toepassen binnen de door hen gestelde functionele eisen bij de aanleg van wegverhardingen. Het is hierbij een vereiste dat Ecofalt aantoonbaar voldoet aan de gestelde functionele eisen. Met een nieuw ontwikkelde testmethode komt dit steeds dichterbij. Als er een gevalideerde testmethode is kunnen we opdrachtgevers zekerheid geven over de kwaliteit van Ecofalt.

Plan sticky-icon

Europees subsidieprogramma OP Oost heeft aan het consortium van bind, Abbink Boekelo BV en Twee ‘R’ Recycling, een subsidie verstrekt voor dit project. Met dit consortium zijn we aan de slag om Ecofalt verder te ontwikkelen. Binnen dit consortium zijn wij verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een passende testmethode.

Voor realisatie deze testmethode moeten we het product uitvoerig testen. Ecofalt heeft vergelijkbare functionele eigenschappen als asfalt, alleen verschilt het qua beproevingen met normaal asfalt. Reguliere testmethodes die gebruikt worden om de kwaliteit van asfalt aan te tonen, werken niet goed bij Ecofalt. Er is daarom gekozen voor een nieuwe testaanpak.

Uitwerking sticky-icon

Wij hebben vanuit bind een alternatieve maatwerk testmethode ontwikkeld voor het testen van Ecofalt. Deze methode is eerst bij verschillende Ecofalt proefvakken binnen het subsidieproject getest. Met deze data zijn wij vervolgens meer gaan testen en hebben wij vervolgens grote hoeveelheid metingen uitgevoerd, inmiddels meer dan 20.000. Daarnaast is er een methode ontwikkeld waarmee we Ecofalt in een laboratorium opstelling beproeven. Met de laboratorium opstelling kunnen wij destructief onderzoek uitvoeren, zonder een wegverharding lek te moeten ‘prikken’.  Het grote voordeel hiervan is dat we veel meer metingen en data genereren, waarmee de voorspelbaarheid van het Ecofalt nog beter wordt.

logo
logo
logo
Vorige
Volgende

Resultaat sticky-icon

Met deze methode zijn wij in staat om snel te voorspellen of een Ecofalt verharding voldoet aan de juiste functionele eisen die een opdrachtgever heeft gesteld. Met het aantonen van de kwaliteit van Ecofalt nemen wij de laatste drempel om Ecofalt toe te passen voor opdrachtgevers weg. Het product Ecofalt is veelbelovend, en we zijn een enorme stap verder om een duurzaam en aantoonbaar goed alternatief voor asfalt te kunnen bieden!

 

De laboratoriumopstelling wordt op dit moment nog verder doorontwikkeld. Hiermee verwachten wij nog een volgende slag te kunnen slaan in het aantonen van de kwaliteit van Ecofalt en mogelijk ook nog verdere ontwikkeling van Ecofalt te kunnen versnellen.

 

Daarnaast onderzoeken we ook of onze testmethode gebruikt kan worden voor andere innovatieve verhardingen.

logo

Duurzaam alternatiefasfalt

logo

Samenwerkingpartners

logo

Co2reductie

Met dit project ontwikkelen we kennis en geven we de implementatie van een duurzame innovatie een boost. Hiermee creëren we echt duurzame maatschappelijke waarde voor een toekomstbestendige leefomgeving. Dat vind ik gaaf!

Sander Brouwer, adviseur bij bind

Meer weten over deze case?

Op dit moment zijn we niet direct bereikbaar. Laat een terugbelverzoek achter voor onze collega Sander!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Of, mail ons op info@bindddd.nl

Meer weten over deze case?

We praten je graag bij over de technische inhoud. Of heb je een dergelijke uitdaging en wil je graag onze samenwerkingsmogelijkheden verkennen? We maken graag kennis!

Call to action