Tags

Openbare ruimte Maatwerk testmethode Provincie Overijssel

Opdrachtgever

Introductie

Nederland produceert per jaar ongeveer 9 miljoen ton asfalt. Bij de productie van regulier asfalt wordt het mengsel verwarmd tot een hoge temperatuur. Hier is veel aardgas voor nodig. Bij de productie wordt dan ook veel CO2 uitgestoten. Een duurzaam alternatief hiervoor is Ecofalt.

Ecofalt kan namelijk geproduceerd worden zonder het te verwarmen, wat CO2 reductie oplevert. Hoewel Ecofalt over de afgelopen jaren aangetoond heeft een kwalitatief hoogstaand product te zijn, bestaat er nog geen testmethode die de exacte kwaliteit van Ecofalt kan aantonen. Dit is nodig om garanties te geven voor daadwerkelijke toepassing.


Doelstelling sticky-icon

Het doel is dat Ecofalt op termijn grootschalig kan worden toegepast binnen de gestelde eisen en aanbestedingen die gelden voor de aanleg van wegverharding. Hiervoor is certificering als alternatieve wegverharding nodig.

Het is hierbij een vereiste dat Ecofalt aantoonbaar voldoet aan de wettelijke gestelde eisen. Met een nieuw ontwikkelde testmethode komt dit steeds dichterbij. Zodra een geschikte testmethode gecertificeerd is, kunnen we opdrachtgevers meer zekerheid geven over de kwaliteit van Ecofalt.

Plan sticky-icon

Europees subsidieprogramma OP Oost heeft aan het consortium van bind, Abbink Boekelo BV en Twee ‘R’ Recycling, een subsidie verstrekt voor dit project. Met dit consortium zijn we aan de slag om Ecofalt verder te ontwikkelen. Binnen dit consortium zijn wij verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een passende testmethode.

Voor realisatie deze testmethode moeten we het product uitvoerig testen. Ecofalt heeft dezelfde functionele eigenschappen als asfalt, alleen verschilt het qua beproevingen met normaal asfalt. Reguliere testmethodes die gebruikt worden om de kwaliteit van asfalt aan te tonen, werken niet goed bij Ecofalt. Er is daarom gekozen voor een nieuwe testaanpak.

Uitwerking sticky-icon

Bestaande, reguliere testen voor asfalt zijn helaas niet geschikt voor Ecofalt. Daarom ontwikkelen en testen we vanuit bind een alternatieve maatwerk testmethode.

Om voldoende data te genereren hebben we verschillende pilots gemeten.

In totaal zijn er al meer dan 10.000 metingen uitgevoerd. Echter is er nog meer data nodig , zodat we de meetresultaten kunnen valideren.

logo
logo
logo
Vorige
Volgende

Resultaat sticky-icon

Op moment van schrijven zijn we bezig met de validatie van de testmethode. Dit proces loopt door in 2022. We verwachten dat we met het aantonen van de kwaliteit van Ecofalt, de laatste drempel voor opdrachtgevers wegnemen.

Het product ziet er veelbelovend uit, en we zijn een enorme stap verder om een aantoonbaar alternatief voor asfalt te kunnen bieden! Daarnaast onderzoeken we ook of onze testmethode ook gebruikt kan worden voor andere innovatieve verhardingen.

logo

Duurzaam alternatiefasfalt

logo

Samenwerkingpartners

logo

Co2reductie

Met dit project ontwikkelen we kennis en geven we de implementatie van een duurzame innovatie een boost. Hiermee creëren we echt duurzame maatschappelijke waarde voor een toekomstbestendige leefomgeving. Dat vind ik gaaf!

Sander Brouwer, adviseur bij bind

Meer weten over deze case?

Op dit moment zijn we niet direct bereikbaar. Laat een terugbelverzoek achter voor onze collega Sander!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Of, mail ons op info@bindddd.nl

Meer weten over deze case?

We praten je graag bij over de technische inhoud. Of heb je een dergelijke uitdaging en wil je graag onze samenwerkingsmogelijkheden verkennen? We maken graag kennis!

Call to action