Tags

Artikel

Geplaatst op:

Laatst bijgewerkt op:

Veel gemeenten werken hard om woonwijken één voor één te verduurzamen in zogenaamde wijkuitvoeringsplannen (WUP). Voor bedrijventerreinen hanteren gemeenten veelal een andere aanpak; namelijk op individueel niveau. Vanuit de overheid worden er al veel eisen gesteld aan bedrijven waardoor er nog weinig terrein-breed wordt gekeken naar mogelijkheden. Maar waarom gebeurt dit nog zo weinig en wat kan de kracht zijn om wél een integraal bedrijventerreinaanpak op te stellen? Wij gingen ermee aan de slag. En zie daar, het bedrijvenuitvoeringsplan (BUP) is geboren!

logo
Vorige
Volgende

Waarom is een bedrijventerreinaanpak een meerwaarde?

Langzaam maar zeker beginnen gemeenten meer te kijken naar een integrale bedrijventerreinaanpak. Oftewel: bedrijven moeten individueel al verduurzamen, maar hoe verduurzamen we het hele terrein, of nog een stapje verder: hoe maken we bedrijventerreinen toekomstbestendig? Ja, er wordt dan veel gekeken naar duurzaamheid, waaronder energiebesparing, energie opwek, circulariteit en biodiversiteit, maar ook naar andere aspecten zoals het aanbod van voorzieningen, verkeersveiligheid, parkeermogelijkheden en de uitstraling van het bedrijventerrein.

 

Op een gemiddeld bedrijventerrein werken al gauw een paar honderd tot enkele duizenden mensen. Deze mensen komen meerdere keren per week met de auto, het openbaar vervoer of de fiets naar hun werk. Een prettig werkklimaat wordt steeds belangrijker en dat geldt dan voor zowel intern bij het bedrijf, als extern op het bedrijventerrein. Voelt men zich veilig op het bedrijventerrein? Zijn er voorzieningen zoals een supermarkt, sportschool of kinderdagverblijf in de buurt? Ziet het terrein er voor het oog aantrekkelijk uit?

 

Dit soort onderwerpen zijn tegenwoordig steeds belangrijker voor werknemers, maar vaak voelt niemand zich verantwoordelijk om hier echt werk van te maken. Vaak wordt hiervoor naar de gemeente of een ondernemersvereniging gekeken, maar er zijn lang niet altijd goede afspraken gemaakt over deze onderwerpen. Dit komen we nu zelf ook tegen: verschillende partijen wijzen naar elkaar voor bepaalde onderwerpen zoals het uitbreiden van de biodiversiteit of het faciliteren van extra parkeermogelijkheden.

 

Vaak zijn bij de gemeente wel de grotere uitdagingen van individuele bedrijven bekend, maar niet de kleine irritaties of goede ideeën die ieder bedrijf wel heeft. Door integraal naar het bedrijventerrein te kijken en met meerdere ondernemers het gesprek aan te gaan, wordt een beeld gevormd van wat er nu écht speelt op het terrein. Door ook met alle betrokken afdelingen van de gemeente in gesprek te gaan, zijn alle stakeholders snel in beeld. Stel dat er een sterke wens is voor losliggende wandelpaden, dan is het snel inzichtelijk te maken welke bedrijven willen meedenken over routes, welke bedrijven een rol kunnen oppakken zoals het intekenen van de wandelpaden of zelfs het aanleggen ervan en welke afdelingen van de gemeente wat moeten vinden van de plannen. Doordat alle stakeholders bekend zijn, kan er snel worden geschakeld en doorgepakt om daadwerkelijk een verschil te maken op bedrijventerreinen.

Bedrijvenuitvoeringsplan de Marssteden

Op bedrijventerrein de Marssteden in Enschede is bind een integraal bedrijventerreinaanpak aan het opstellen. Ook wel het bedrijvenuitvoeringsplan (BUP) genoemd. Dit plan wordt opgesteld aan de hand van gesprekken met ondernemers, meerdere afdelingen van de gemeente en de ondernemersvereniging. Over een periode van een jaar voert bind de regie over dit uitvoeringsplan. Hierin worden acties opgesteld die voortvloeien uit de gegeven input en wordt per actie de urgentie en de haalbaarheid binnen een jaar aangegeven. In overleg met de betrokkenen zal bepaald bepaald worden waar, in het jaar van de regievoering, de aandacht op moet liggen en hoe de voortgang na dit jaar geborgd wordt. Lees hier meer over onze aanpak op de Marssteden.

 

Wil jij weten wat de mogelijkheden van een bedrijvenuitvoeringsplan zijn voor jouw gemeente of bedrijventerrein? Neem dan contact met ons op!

 

 

Wil jij weten wat de mogelijkheden van een bedrijvenuitvoeringsplan zijn voor jouw gemeente of bedrijventerrein?

Stuur een e-mail naar info@binddd.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Of, mail ons op info@bindddd.nl

Wil jij weten wat de mogelijkheden van een bedrijvenuitvoeringsplan zijn voor jouw gemeente of bedrijventerrein?

Neem contact op met Willem! Hij praat je graag bij over onze aanpak. Of heb je een dergelijke uitdaging en wil je graag onze samenwerkingsmogelijkheden verkennen? We maken graag kennis!

Call to action