Geplaatst op:
Laatst bijgewerkt op:
Tot en met 2030 moeten er 981.000 woningen gebouwd worden. Daar staat tegenover dat de ontwikkeling van een woningbouwproject op dit moment gemiddeld 10 jaar duurt. Een snelle rekensom leert ons dat als we de dingen blijven doen zoals we ze altijd deden, de doelstelling van 981.000 woningen niet gehaald gaat worden. Het is daarom belangrijk om met creatieve en innovatieve oplossingen te komen. Een oplossing die tegenwoordig vaak genoemd wordt, is het zogeheten flexwonen. Alhoewel dit niet de oplossing is van de woningnood, kan het wel deel uitmaken van de oplossing. Wat maakt deze flexwoningen nou zo aantrekkelijk?
Wat zijn flexwoningen?
Flexwonen is een vorm van huisvesting die snelheid en flexibiliteit combineert met kwaliteit en duurzaamheid. Het is een oplossing die inspeelt op de directe behoefte aan onderdak voor verschillende doelgroepen, zoals studenten, starters, arbeidsmigranten en mensen in nood. Het concept biedt woonoplossingen die niet alleen snel te realiseren zijn, maar ook de kwaliteit en het comfort bieden die je verwacht van een permanente woning. Het bouwen gaat vijf keer zo snel in vergelijking met een nieuwbouwwoning. Ook is er minder overlast tijdens het bouwen, omdat ze bijna kant-en-klaar uit de fabriek komen. Daarnaast kunnen ze snel verplaatst worden naar een nieuwe locatie. De kosten zijn lager dan bij een nieuwbouwwoning. Flexwoningen bestaan grotendeels uit duurzame materialen en hebben een lage ecologische voetafdruk. Ze zijn ontworpen om hergebruikt of gerecycled te worden, wat bijdraagt aan een circulaire economie.
Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen (SFT)
Gemeenten kunnen een aanvraag indienen voor Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen (SFT). De regeling is bedoeld om flexwoningen te bouwen en bestaande gebouwen te transformeren in woningen. Op deze manier kunnen er meer sociale woningen worden opgeleverd. In totaal is er €282 miljoen beschikbaar gesteld. De derde aanvraagronde van 2024 wordt naar verwachting in september opnieuw opengesteld.
De verbinding van flexwoningen met gebiedsontwikkeling
Als adviesbureau zet bind zich in om onze leefomgeving elke dag fijner, veiliger en duurzamer te maken. We werken samen met gemeenten, ontwikkelaars en bewoners om woonoplossingen te creëren die niet alleen snel en efficiënt zijn, maar ook toekomstgericht. Onze visie is gebaseerd op de kracht van samenwerking.
We zijn ervan overtuigd dat flexwoningen een rol gaan spelen in het oplossen van woningnood. Echter is het een niet op zichzelf staande opgave, maar een onderdeel van de grote opgave van gebiedsontwikkeling. Gebiedsontwikkeling speelt een cruciale rol in de transformatie van stedelijke en landelijke gebieden. Het is een dynamisch veld dat voortdurend evolueert om aan te blijven sluiten bij de behoeften van de samenleving. Een van de meest prominente trends in deze ontwikkeling is duurzaamheid en wonen. Duurzame stedenbouw richt zich op het creëren van milieuvriendelijke en energie-efficiënte gebieden. Daarnaast winnen zogeheten ‘smart cities’ aan populariteit, waarbij technologie wordt ingezet om stadsbeheer te optimaliseren en het leven van de gebruikers te verbeteren. Bind is in staat om de huidige trends om te zetten naar concrete projecten en maatregelen.
Meer weten over onze aanpak en/of werkzaamheden?
Stuur een e-mail naar info@binddd.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Of, mail ons op info@bindddd.nl
Meer weten over onze aanpak en/of werkzaamheden?
Neem contact op met Willem! Hij praat je graag bij over onze aanpak. Of heb je een uitdaging binnen gebiedsontwikkeling en wil je graag onze samenwerkingsmogelijkheden verkennen? We maken graag kennis!